
ForGrass kunstgras geeft u graag wat meer uitleg.
Kunstgras en vorst
Het product kunstgras is in beginsel vorstbestendig. Zeker onze kunstgrassen met polyethyleenvezel (PE) kunnen goed tegen vorst.
Oudere vezeltypen als polypropyleen (PP), die we niet in het gamma hebben, zijn bij vorst kwetsbaarder. Bij de keuring in het laboratorium wordt het kunstgras getest
bij temperaturen van - 20° tot + 40° Celsius. Dit is nodig omdat het product zowel in landen met een zeer winters klimaat - denk aan Scandinavië - als in zeer warme landen - bijvoorbeeld Afrika - wordt toegepast.
Kale of droge vorst
Kale of droge vorst is voor kunstgras geen enkel probleem en belopen onder die omstandigheden dus ook niet. Het is zelfs zo dat kale vorst een uitdrogende werking heeft. Misschien is een bevroren kunstgrasveld iets harder maar in ieder geval vele malen vlakker dan een natuurlijk grasveld.
Rijp
Rijp is de witte aanslag die wordt veroorzaakt door het neerslaan en bevriezen van de waterdamp in de lucht. Rijp is van tijdelijke aard en verdwijnt als de temperatuur door de zon omhoog gaat. Onder bewolkte omstandigheden kan rijp echter wel hardnekkig zijn.
Voor een kunstgrasveld is rijp technisch geen probleem. De vezel zal niet afbreken door de aanwezigheid van een dun ijslaagje.
IJzel of hagel
IJzel is eigenlijk niets anders dan regen die bevriest zodra het in aanraking komt met een bevroren oppervlak. Er vormt zich dan een ijslaagje waardoor het oppervlak glad wordt.
IJzel verdwijnt vaak binnen een paar uur, maar kan soms hardnekkig zijn. Belopen van een beijzeld kunstgrasveld mag maar moet met voorzichtigheid gedaan worden door de gladheid van het oppervlakte.
Sneeuw
Sneeuw is voor het product kunstgras in principe geen probleem. Belopen van een licht besneeuwde kunstgrasmat vormt voor een kunstgrasveld dus geen risico. Het kan de sneeuw wel samendrukken en tussen de kunstgrasvezels drukken, bij het smelten van de sneeuw en daarna terug dalen van de temperatuur kan het zijn dat er zich een ijslaag tussen de vezels vormt. Bij het betreden moet dan terug worden gelet op de gladheid. De kunstgrasvezels zullen niet afbreken.
Sneeuwruimen met sneeuwschuivers of een schop wordt niet aanbevolen in verband met de risico's tot beschadeging van de kunstgrasmat. De aanwezige sneeuwschuifapparatuur met bijbehorende tractie is niet afgestemd op het gebruik op kunstgrasmatten. Sneeuwruimen met sneeuwblazers kan minder kwaad maar is bij grote hoeveelheden zeer arbeidsintensief. Een bijkomend nadeel is dat met de sneeuw ook een hoeveelheid zand wordt meegenomen bij ingezande kunstgrassen. Nadat de sneeuw is verdwenen dient het zand in de mat te worden aangevuld.
Een aandachtspunt bij het ruimen van sneeuw is dat vrijwel altijd sneeuw- of ijsresten achterblijven.
Deze kunnen, zoals eerder gezegd, gladheid veroorzaken.
Opdooi
Opdooi is een term uit de wegenbouw. Opdooi noemt men het verschijnsel wanneer na intreden van de dooi het dooiwater niet weg kan door bevroren en ondoorlatende grond eronder.
Kunstgrasconstructies worden opgebouwd met materialen die weinig tot geen vocht opnemen en in ieder geval zeer goed waterdoorlatend zijn. Het is daarom steeds belangrijk om met een goed waterdoorlaatbare ondergrond te werken. (lees hiervoor onze kunstgras aanleg tips.)
De meeste kans op ijsvorming bestaat in het laagje zand in de zandgevulde kunstgrasmatten. Dit laagje bestaat uit redelijk grof zand, maar door organische vervuiling is de kans groter dat water blijft hangen en bevriest.
Als bij het dooiproces water op het veld blijft staan, dan duidt dat op een afgesloten ijslaag in de onderbouw.
Zout en pekel
Sneeuw en vorst bestrijden met zout of pekel is niet verstandig. Uiteindelijk zal het zout in de bodem en mogelijk in het grondwater terechtkomen, wat niet goed is voor het milieu.
Technisch heeft gebruik van zout echter geen directe consequenties voor de kunstgrasmat. De meeste leveranciers, incl. ForGrass Kunstgras, zullen het gebruik van zout en andere chemische middelen niet adviseren en mogelijk uitsluiten van de garantievoorwaarden.
‘Kunstgras in de winter beter dan natuurveld':
Voor het eerst in hun bestaan spelen de Rode Duivels een wedstrijd op kunstgras. En daar mogen ze blij om zijn, zegt de Gentse kunstgrasonderzoeker Stijn Rambour. ‘Bij deze lage temperaturen voetballen op natuurgras zou altijd slechter zijn.'